Briefhoofd cVz

Lezing dinsdag 18 april (Zevenaar) en donderdag 20 april (Giesbeek)
De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar is het weer gelukt voor u een prachtige lezing te organiseren. De heer Robert Voskuil zal namelijk spreken over:
market gardenGeallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder bij Market Garden.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog was één van de belangrijkste manieren om informatie over de tegenstander te verzamelen het gebruik van spionage vanuit de lucht. De Geallieerden ontwikkelden tussen 1940 en 1945 een zeer efficiënte organisatie op dit gebied. Zo werden de militaire activiteiten van de Duitsers in het bezette Nederland van dag tot dag gevolgd door speciale verkenningsvliegtuigen die waren uitgerust met grote luchtfoto-camera’s. In de lezing zal met behulp van een groot aantal voorbeelden worden ingegaan op de rol van de luchtfoto’s bij de spionage boven Nederland. De nadruk zal daarbij liggen op het gebruik van de foto’s bij de planning en uitvoering van de militaire operaties tussen september 1944 en mei 1945. Vooral voor, tijdens en na Operatie Market Garden werden vanuit de lucht van Midden-Nederland enorme aantallen foto’s gemaakt. Zij vormen nu een belangrijke en kostbare bron van informatie voor de studie van die zeer ingrijpende periode uit de Nederlandse geschiedenis. 
N.B. De lezing in Zevenaar wordt dinsdag 18 april gehouden en die in Giesbeek  donderdag 20 april. Dus in dezelfde week, vanwege Koningsdag!
De lezingen worden gehouden:
op dinsdag 18 april 2017 
 
 op donderdag 20 april 2017 
 staring250
 
 kulturhus de brede blik250
Aanvang van de lezingen is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.
Voor leden is de toegang gratis en niet-leden betalen € 2,50

        downloadPDF

Briefhoofd633

Oost-Gelderse heiligen opgefrist

over de patroonheiligen van de Achterhoek en de Liemers

Ondanks het feit dat de secularisatie genadeloos heeft toegeslagen, zullen de namen van heiligen als Sint Maarten, Sint Pieter of Sint Caecilia de meeste Nederlanders niet totaal onbekend zijn. Maar als ze tijdens een fietstochtje terechtkomen in een dorp met een Remigius- , een Donatus- of een Werenfriduskerk is de kans klein dat ze de betreffende schutspatroon ook maar bij benadering thuis kunnen brengen.

Dat was de Zelhemse historicus Gerke Hoekstra een doorn in het oog. Jarenlang verdiepte hij zich met voortdurend toenemend enthousiasme in de soms buitengewoon bizarre levensgeschiedenis van de geloofshelden en –heldinnen aan wie tientallen kerken in de Achterhoek en de Liemers gewijd zijn.

Het resultaat van zijn studie is een rijk geïllustreerd boek vol verbazingwekkende, heroïsche, maar meer dan eens ook aandoenlijk menselijke verhalen over bijzondere figuren uit een soms heel ver verleden, die eeuwenlang gelovigen geïnspireerd, bemoedigd en getroost hebben. Het boek is tijdens de avondlezingen ook te koop.

2017 januariDe belangrijkste bron is de dertiende-eeuwse Legenda Aurea van Jacobus de Voragine, maar anders dan deze beschrijft hij de avonturen van de heiligen met gezonde scepsis en een vleugje bevrijdende humor.

De Voragine wentelt zich bij zijn hagiografieën in louter vroomheid. Hij bekijkt zijn heiligen met de ogen van een moderne historicus. Daardoor worden ze mensen van vlees en bloed. Een enkele keer valt het dan niet mee om hun geur van heiligheid duidelijk op te snuiven. Soms kun je om hen lachen, maar nergens worden ze belachelijk gemaakt. En daarmee heeft hij hun een belangrijke dienst bewezen. Franciscus, Bonifacius, Walburgis en al die andere sinten uit een schimmig verleden blijken heel herkenbare menselijke trekjes te hebben. Misschien zijn ze wat in het vergeetboek geraakt toen de zich emanciperende gelovigen dat uit het oog verloren. Hoekstra heeft hun beelden grondig afgestoft. Het is de moeite waard om ze weer eens goed met hem te bekijken.

De heer Gerke Hoekstra zal over deze studie en zijn boek vertellen.

De lezingen worden gehouden:

op dinsdag 17 januari 2017

staring250

op donderdag 24 januari 2017 

kulturhus de brede blik250

Aanvang van de lezingen is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Voor leden is de toegang gratis en niet-leden betalen € 2,50

        downloadPDF

Briefhoofd cVz

De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar heeft het genoegen u uit te nodigen voor een lezing over de toekomstmogelijkheden in de stad en dorpen in de Liemers.

De heer Ferdinand van Hemmen licht zijn visie hierover toe en wil met de zaal in discussie gaan over wat er mogelijk zou zijn om de Liemers als een interessante streek in te zetten, om zo de economie in het gebied een kans te geven.

De titel van de lezing:

Cultuurhistorie als smaakmaker van dorp en streek. Recepten om de Liemers trots en sterk te maken.

De wereld is klein geworden dankzij snelle verbindingen, van vliegtuig tot sociale media. Ook merken we wereldwijd de effecten van migraties, culturele confrontaties en klimaatverandering. Het leven van alledag staat steeds meer in het teken van globalisering. In deze tijd van stormachtige dynamiek snakken mensen naar de vertrouwde sfeer van dorp en streek. En naar beleving van de historie en identiteit hiervan.

2016 november

De vragen die voornamelijk aan de orde komen zijn:

- en hoe kun je die historie tot leven laten komen zodat mensen trots worden op hun dorp en streek en hier thuisgevoel en sociale samenhang worden versterkt.

- hoe kun je met z’n allen komen tot begrip van de rijke geschiedenis van dorp en streek?

Bij dit alles wordt rijkelijk geput uit ervaringen in de Liemers (de Rijnstrangen) en elders in Gelderland. Duidelijk wordt dat meer beleving van cultuurhistorie ook gunstig kan zijn voor de plaatselijke economie! De lezing bestaat uit twee delen: het onderdeel cultuurhistorie van dorp/streek, het grote, unieke verhaal en de gouden kansen’ en het onderdeel ‘nabeschouwing: gedachtewisseling met de zaal en gelegenheid om met ideeën over de brug te komen’. Het wordt een avond vol inspiratie en wie weet welke mooie initiatieven hieruit voortvloeien….

De lezing is niet alleen interessant voor onze leden, maar ook voor de plaatselijke politici en ondernemers, onderwijsmensen en iedereen die de Liemers een warm hart toedraagt.

De lezingen worden gehouden:

op dinsdag 15 november 2016

staring

en op donderdag 24 november 2016

kulturhus de brede blik

Aanvang van de lezingen is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Voor leden is de toegang gratis en niet-leden betalen € 2,50

        downloadflyer

Briefhoofd cVz

kadaster1

Excursie Kadastermuseum
 
Op vrijdag 7 oktober is de gelegenheid om met CVZ naar het Kadastermuseum in Arnhem te gaan. Nadat de twee avondlezingen op 20 september in Zevenaar en 29 september in Giesbeek over het Kadaster is dit een logisch vervolg.
Er zijn geen kosten verbonden aan het bezoek van het museum. We willen om 13.30 uur vertrekken vanaf de parkeerplaats naast het AC-restaurant. Er wordt getracht om met zo min mogelijk auto’s te vertrekken. De mee-rij- vergoeding bedraagt € 1,75 p.p. Dit bedrag graag voor het vertrek aan de rijder overhandigen.
We worden om 14.00 uur in het museum verwacht en ontvangen met een kopje koffie/thee.
 
Opgeven kan bij Wil Wieggers door een mail of per telefoon:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0316 331 850
 
Het bezoekersadres van het museum is:
Meester E.N. van Kleffensstraat8, 6842 CV te Arnhem.
 
Een routebeschrijving wordt aan de rijders voor vertrek aangereikt.

kadaster2

downloadflyer       locatie

Briefhoofd cVz

Het Kadaster

De lezing wordt gegeven door Peter Donker.

Het Kadaster is bij veel mensen bekend als de organisatie die weet van wie een stuk grond is en waar de grenzen van je eigendom liggen. Het televisieprogramma de Rijdende Rechter heeft zeker bijgedragen aan de bekendheid van het Kadaster. Maar waarom hebben we eigenlijk een Kadaster? Met de registratie zelf is men bijna 200 jaar geleden begonnen, maar tegenwoordig verstrekt het Kadaster ook informatie uit registraties van andere partijen. Het Kadaster beheert voor hen zogenoemde Landelijke Voorzieningen, van waaruit het de gegevens beschikbaar stelt. Het gaat dan onder meer om informatie over adressen en gebouwen, kabels en leidingen, en energielabels.

Het maken van een kadastrale kaart en het registreren van een eigendom had 200 jaar geleden een heel ander doel. Hoe toen het werk gedaan werd en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd is een boeiend verhaal. Aan de hand van voorbeelden en originele archiefstukken uit het Kadastermuseum in Arnhem wordt dat duidelijk gemaakt. Landmeetkundige instrumenten en hulpmiddelen van kaartenmakers worden getoond.

Tevens wordt uitgelegd hoe geografische plaatsbepaling en landmeten vroeger in zijn werk ging en hoe dat tegenwoordig gebeurt.

Het Kadaster voert ook internationale activiteiten uit. Als adviseur zet het zijn kennis van grondregistraties en geo-informatie in landen die deze nodig hebben. Het werkt samen met internationale universiteiten en instanties om kennis te delen. Daarnaast is het is vertegenwoordigd in internationale koepelorganisaties.

kadas1 kadas2

Tot slot wordt getoond hoe iedere particulier via internet vrij toegankelijke geografische gegevens kan inzien.

De lezingen worden gehouden:

op dinsdag 20 september 2016 in Zalencentrum Staring,

Grietakkers 3 (tel. 0316 523 458) en

op donderdag 29 september in het Kulturhus de Brede Blik,

Kerkstraat 68 (tel. 0313 631 273).

Aanvang van de lezingen is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Aan de lezing is een excursie gekoppeld naar het Kadastermuseum in Arnhem op vrijdag 7 oktober. Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens de lezingen.

        downloadflyer

Briefhoofd cVz

Zevenaar wordt 1 juni 2016 200 jaar Nederland

De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar organiseert een avondlezing over het thema ‘Oorlog’.

Historicus Paul van Lunteren uit Arnhem (foto) neemt ons mee naar het einde van de Franse tijd in Nederland.

Na de mislukte tocht van Napoleon naar Rusland in 1812, kwam het oorlogsgeweld al snel naar ons land. We horen over het verloop van deze strijd, maar ook over de directe gevolgen voor Zevenaar en de rest van de Liemers.

Met de landing van Koning Willem I op het strand van Scheveningen werd in november 1813 de staat der Nederlanden uitgeroepen. Arnhem werd pas 3 dagen later bevrijd!

Wie waren onze bevrijders? De Pruisen, de Kozakken of beiden?

Wat gebeurde 200 jaar geleden tussen 1813 en 1816. Waren we Duits, Pruisisch, Frans, Nederlands of wisselde dat nog wel eens?

Zevenaar, Duiven, Wehl, Huissen en  nog enkele kleinere dorpen zijn op 1 juni a.s. pas 200 jaar Nederland. Lobith volgt aan het einde van dit jaar.

De lezingen worden gehouden:

lezing april 2016

op dinsdag 19 april 2016

Zalencentrum Staring

Grietakkers 3, 6905 CD Zevenaar

tel. 0316 523 458

en op donderdag 28 april 2016

Kulturhus de Brede Blik

Kerkstraat 68, 6987 AD Giesbeek

tel. 0313 631 273

Aanvang van de lezingen is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

downloadflyer

Briefhoofd cVz

Veiligheid had altijd twee kanten

Lezing over de IJssel als dreigende en beschermende rivier

Dinsdag 19 januari en donderdag 28 januari 2016 houdt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen in Zevenaar lezingen over de vroegere betekenis van de IJssel als dreigende en beschermende rivier.

Deze lezing staat in het teken van het project IJsselID (zie: https://ijsselid.nl/). Dit project wil mensen bewust maken van de schoonheid van het IJssellandschap en de betekenis hiervan voor een leefbare woonomgeving.  IJsselID geeft in zijn campagne uitleg over de identiteit van de IJssel. Het onderscheidt daarbij de Veilige IJssel, de Voedende IJssel en de Verbindende IJssel.

Met de lezing staat de Veilige IJssel in de schijnwerper. De vele doorbraakkolken, kronkeldijken, terpen en verzwolgen dorpsdelen vertellen dat de rivier lange tijd allesbehalve veilig was. Door de tijd heen moesten de bewoners van de Liemers en andere delen van de IJsselvallei alles uit de kast halen om te kunnen overleven bij de grillige rivier. Daarbij leerden ze vanuit gezond eigenbelang samen te werken. De dijken zijn symbolisch voor dit resultaat. Ferdinand laat in zijn beeldverhaal zien wat de effecten van het vroegere IJsselgeweld waren. En met hoeveel slimheid de dijken werden gebouwd om have en goed te beschermen.

Maar de ‘veilige IJssel’ kende nog een andere dimensie. Hij ontpopte zich ook als een bondgenoot in de verdediging van de Nederlandse zelfstandigheid. In de Tachtigjarige Oorlog werd de IJssel onderdeel van een formidabele Staatse rivierverdediging,  van Kampen in het noorden tot Lobith in het zuiden en van hieruit tot voorbij Gorinchem in het westen. De westelijke oever van de IJssel werd bestrooid met schansen en wachttorens. Door de eeuwen heen trok de IJssel legers aan en was de rivier herhaaldelijk toneel van bloedige strijd, met alle wrange gevolgen van dien voor de bewoners van de IJsselvallei.  De veiligheid van de IJssel had altijd twee kanten.

De lezingen worden gehouden:

2016lezing1928jan

op dinsdag 19 januari 2016

Zalencentrum Staring

Grietakkers 3, 6905 CD Zevenaar

tel. 0316 523 458

en op donderdag 28 januari 2016

Kulturhus de Brede Blik

Kerkstraat 68, 6987 AD Giesbeek

tel. 0313 631 273

Aanvang van de lezingen is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

downloadflyer

Briefhoofd cVz

De extra dimensie van het platteland

boermagieOnder “boerenmagie” verstaan we binnen het kader van dit project alles waaraan in het volksgeloof, de volkscultuur en de volksgeneeskunst van oudsher op het platteland van oostelijk Nederland een magische, onheil afwerende en genezende werking en kracht werd toegeschreven.

Vanaf de prehistorie tot in de 20ste eeuw werd het dagelijkse doen en laten van de bewoners van deze regio beïnvloed door bijgeloof. Zelfs in de huidige moderne tijd zijn daarvan nog veel voorbeelden aanwijsbaar. Gevel -en stiepeltekens, stalramen, muurankers, oeleborden, heilsknopen, levensbomen, hazelaar, lijsterbes en vlierstruik om er maar een paar te noemen, hadden oorspronkelijk allemaal een magische waarde.

De bedoeling van “boerenmagie” is om een extra en interessante dimensie aan de beleving van het landschap toe te voegen. Op het platteland is nog heel wat van de oude magische symboliek aanwezig en zichtbaar. Dat is met name te danken aan de katholieke kerk die veel van het voorchristelijke gedachtengoed heeft overgenomen om de acceptatie van de nieuwe religie te bevorderen. De kerk heeft op die manier een venster naar de prehistorie voor ons open gehouden. Als de kerk vele uitingen van het oude “heidense” gedachtengoed niet in gekerstende vorm had overgenomen en het voortbestaan er van in ongewijzigde vorm had geduld, maar integendeel had uitgeroeid, hadden we er nu niets meer van geweten.

Iedereen kan aspecten van “boerenmagie” vinden in de directe woonomgeving, zonder dat men zich daar van bewust is en dat niet alleen op het platteland, maar overal. Zonder het te beseffen, zijn we omringd door uitingen van het gedachtengoed van onze voorouders uit de prehistorie. “Boerenmagie is dus heel oud, maar ook heel modern!

“Boerenmagie” beoogt de magische belevingswereld die van oudsher zo’n belangrijk deel uitmaakte van het leven op het platteland op luchtige en laagdrempelige wijze zichtbaar te maken, te verklaren en te vertalen naar het heden. Aan de al of niet op waarheid berustende magische betekenis en geneeskrachtige werking van oude gebruiken, symbolen, flora en fauna, enz. op het platteland wordt aandacht besteed, evenals o.a. aan de betekenis van de “heidense” en christelijke religie voor het volksgeloof en de magische afweermiddelen tegen geesten, heksen en demonen. Het thema is bedoeld als een stimulans om de eigen regio te verkennen en het landschap op een heel aparte en unieke manier te beleven.

Voor wie eenmaal heeft kennis gemaakt met het thema, zal de beleving van het landschap voor altijd zijn veranderd door de extra dimensie die “boerenmagie” er aan toevoegt. Ogenschijnlijk vanzelfsprekende en nietszeggende landschaps –en architectuurelementen blijken plotseling een onvermoede en interessante betekenis te hebben, evenals voorheen onbegrepen symbolen, gebruiken en geneeswijzen. Wie eenmaal met het virus van de “boerenmagie” is besmet, komt daar nooit meer vanaf. Gelukkig is het een aangename ziekte!

Boerenmagie, iedereen heeft het, niemand weet het!

De lezingen worden gehouden:

op dinsdag 17 november 2015

Zalencentrum Staring

Grietakkers 3, 6905 CD Zevenaar

tel. 0316 523 458

en op donderdag 26 novenber2015

Kulturhus de Brede Blik

Kerkstraat 68, 6987 AD Giesbeek

tel. 0313 631 273

Aanvang van de lezingen is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

downloadflyer

Briefhoofd cVz

De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar

heeft weer een lezing georganiseerd over een onderwerp uit onze eigen stad én ver daarbuiten:

Een veelheid aan openbaar vervoer in Zevenaar.

Deze lezing wordt gehouden door de heer A. Ligtenbarg.

Zevenaar was een lange tijd pleisterplaats aan de hessenroute Arnhem-Keulen. Er kwam in 1856 een station voor de trein van Amsterdam naar Keulen, omdat Zevenaar een grensplaats werd kwamen er veel treinen langs die verwerkt moesten worden.

De concurrentie, die in 1865 opgericht werd, kwam nooit tot bloei. Zevenaar heeft zelfs tijdelijk twee stations gehad.

De laatste grote spoor-uitbreiding is de Betuwelijn.

Het regionale vervoer kwam op met de opening van de lokaalspoorweg Zevenaar- Doetinchem-Winterswijk. Opgericht in 1885 en de verbinding van de “provincie” met Arnhem. Nog steeds is op deze lijn druk personenvervoer.

autobus

De buslijnen werden vanaf 1920 ingesteld: de Lobithse Autobus Dienst van de firma Hendriks. En ook kwam van de andere fa. Hendriks de lijn naar Arnhem. Deze leidde tot opheffing van de stations Duiven en Westervoort. De buslijnen maakten later deel  uit van de Gelderse Tram Wegen. Hier was geen sprake van stoomtrams, zoals in de Achterhoek. Maar van diverse buslijnen.

De lezingen worden gehouden:

op dinsdag 15 september 2015

Zalencentrum Staring

Grietakkers 3, 6905 CD Zevenaar

tel. 0316 523 458

en op donderdag 24 september2015

Kulturhus de Brede Blik

Kerkstraat 68, 6987 AD Giesbeek

tel. 0313 631 273

Aanvang van de lezingen is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

downloadflyer

Briefhoofd cVz

Door de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar is weer een lezing georganiseerd. 

Ditmaal zal het gaan over het Rheinland-offensief.

De lezing zal worden gehouden door de Heer Edwin Zweers, deskundige op dit gebied.

rheinland offensiefNa september ’44 volgde een lange strenge winter, die ertoe leidde dat de geallieerden niet door konden pakken. Pas in februari ’45 kon er pas weer gevochten worden en de geallieerden namen de oostelijke Rijnoever vol op de korrel. Bergh en omgeving komen direct in de frontlinie te liggen en de bevolking krijgt ontelbare granaatinslagen te verwerken met alle ellende van dien. Op 23 maart ’45 begint de oversteek van de Rijn met operatie Plunder. Een week lang wordt er zwaar gevochten. Op 1 april ’45, eerste paasdag, wordt Bergh bevrijd.

Edwin Zweers vertelt ons aan de hand van afbeeldingen, landkaarten en originele filmpjes over deze donkere periode in onze recente geschiedenis.

De lezingen worden gehouden:     
     
dinsdag 15 april 2015      en donderdag 22 april2015
Zalencentrum Staring   Woonzorgcentrum het Binnenrijk
Grietakkers 3,    Burg. van Rielstraat 36, 
6905 CD Zevenaar   6987 AZ Giesbeek
tel. 0316 523 458   Tel. 0313 284 700

Aanvang 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de entree is voor leden gratis. Exclusief de consumpties. Bewoners van verzorgingshuis en verpleegafdeling (Diafaan) betalen slechts de consumpties. Voor niet-leden en bewoners van de Larisappartementen is de entree € 4,- inclusief koffie en 1 consumptie.

downloadflyer