contactenindeliemers

 

CVZ heeft na oprichting in 1992 een regelmatige groei doorgemaakt. De vereniging heeft zich een plaats weten te verwerven in het culturele landschap van Angerlo, Babberich, Giesbeek, Lathum, Ooy, Oud-Zevenaar en Zevenaar.


Regelmatig wordt CVZ benaderd door de gemeente, instellingen, kranten en particulieren om mee te denken, te adviseren of een mening te geven over zaken met een culturele achtergrond.


Ook komen er regelmatig verzoeken binnen om de plaatselijke geschiedenis vast te leggen bij nieuwbouwprojecten. Zo nu en dan leiden die verzoeken tot de uitgave van boeken of dvd’s, zoals is gebeurd bij de komst van Huize Pelgrom, het appartementencomplex Nieuwe Doelen en de ontwikkeling van de nieuwbouw-wijk Holthuizen.


CVZ hoeft zich al niet meer te bewijzen. Als vanzelf worden gegevens aangereikt die na een overlijden, verhuizing of op een andere wijze ter beschikking komen. Ook komen particulieren spontaan met cultuurhistorische zaken het archief van CVZ versterken.


Dit alles maakt het noodzakelijk om zorgvuldig en efficiënt met de gegevens om te gaan. Zoals gezegd, is het doel van de vereniging enerzijds om zoveel mogelijk het cultuurhistorisch erfgoed van en voor Zevenaar te bewaren en anderzijds om met behulp van de bewaarde gegevens in te spelen op zaken die actueel zijn.


Toch kan de vereniging niet alles zelf uitzoeken. Daarom is regelmatig contact met verschillende andere organisaties en instellingen in de omgeving noodzakelijk. Daar waar nodig overlegt CVZ met collega-verenigingen.

Relaties

CVZ heeft niet alleen contact met cultuurhistorische verenigingen, maar ook met andere instellingen. De voornaamste externe relaties van CVZ zijn:


Gemeente Zevenaar. Het contact met de gemeente Zevenaar is veelledig. Zo nemen leden van CVZ deel aan de gemeentelijke monumentencommissie Duiven-Zevenaar en trekken de vereniging en gemeente samen op als het gaat om archeologische zaken en bij bestemmingsplan-ontwikkelingen. Daarnaast maken de leden van CVZ regelmatig gebruik van het gemeentearchief.


De Stichting Liemers Museum. Door aanwezigheid van een museum in Zevenaar zijn de banden hecht. Er is een regelmatige uitwisseling van ideeën en plannen, zoals over collectiebeheer en zaken die beide bezighouden.


Het Streekarchivariaat de Liemers en Doesburg. Het gemeentelijk archief van Zevenaar is in het gemeentehuis van Zevenaar gevestigd en wordt frequent door de (werkgroep)leden van CVZ bezocht.


Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Het in 1979 opgerichte centrum voor het streekeigene van Achterhoek en Liemers houdt zich bezig met onderwerpen als geschiedenis, streektaal, volksgebruiken, natuur en landschap. Het instituut beschikt over een uitgebreide collectie boeken, tijdschriften, foto's en ansichtkaarten.