Hieronder vindt u de prijzen die zijn toegekend aan de
Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar.

 

1de A.P.J. van Bastelaarprijs 

De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar, heeft de Van Bastelaarprijs 2012 gewonnen. De prijs geldt als waardering voor het werk dat de vereniging in de twintig jaar van haar bestaan verricht heeft.

Het uitbrengen van het dialectboek ”Zaenderse praot van A tot Z” is een van de aansprekende prestaties van de afgelopen jaren. De rol van de vereniging in het culturele leven van Zevenaar is belangrijk, aldus de jury.

De vereniging houdt lezingen over historische onderwerpen, de vrijwilligers publiceren boeken, doen aan brononderzoek en er worden genealogische gegevens verzameld.

In de afgelopen jaren zijn dvd’s uitgebracht over de sigarettenfabriek Turmac, Zevenaar 1953, de oorlog 1940-1945 en over Ooy en Oud-Zevenaar ”Toen ..... 1962 – 1965”. In 2011 heeft de vereniging een erfgoededucatie-project over Huis Sevenaer uitgevoerd voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen.

De prijs werd voor de twaalfde maal uitgereikt. De eerste keer was in 1989. Op 8 juni 2012 vond de prijsuitreiking plaats. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 1500,- .

1Leesmeer

 

1de Paljasprijs

Paljas was de eerste organisatie in Zevenaar die in 1972 een prijs in het leven riep om bijzondere mensen en gebeurtenissen in de schijnwerper te zetten.

Met deze prijs onderstreept Paljas de verdiensten van personen of instellingen voor de Zevenaarse samenleving of voor de bijdrage die is geleverd aan het culturele leven in de gemeente. Het komt ook voor dat met de toekenning van de prijs de vinger wordt gelegd op “iets aparts” of een gebeurtenis die de nodige hilariteit oplevert.

De Paljasprijs wordt uitgereikt tijdens de Revue en is vanaf het begin zeer populair bij de Zevenaarse bevolking.

1Leesmeer