Inloggen

LOGIN MET JE ACCOUNT

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mijn gegevens

Nieuwsbrief ontvangen

Agenda

Download als een iCal bestand
Molukse gemeenschap Zevenaar (in Zevenaar)
Dinsdag, 03 Maart 2020, 19:30
Hits : 191

De lezing van 3 maart en 5 maart die wij U weer mogen aanbieden wordt gegeven door John Letsoin en gaat over Molukkers in Nederland.

Wie zijn ze?

Waarom kwamen ze naar hier?

In 1951 kwamen circa 13.000 Molukkers naar Nederland. Het waren militairen van het K.N.I.L. (het Koninklijk Nederlands Indisch Leger) met hun gezinnen, die bij het onafhankelijk worden van Indonesië niet wilden kiezen tussen 1: overgang naar het Indonesische leger, en 2: demobilisatie op Java.

De keuze voor de Molukse eilanden, was ook voor Indonesië en voor Nederland onaanvaardbaar, omdat op de Molukken op 25 april 1950 de R.M.S. ( de Republiek der Zuid Molukken) was geproclameerd. De Nederlandse regering bracht de 13.000 Molukkers daarom op dienstbevel tijdelijk (was bedoeld voor zes maanden) over naar Nederland.                  

Op 21 maart 1951 zijn de eerste Molukkers van deze groep in Rotterdam gearriveerd. De militairen werden -hier aangekomen- onmiddellijk uit het leger ontslagen. Ze kwamen in kampen terecht en mochten niet werken.

Toen bleek dat het verblijf hier langer zou gaan duren dan verwacht, werd de verzorging door het Rijk gestopt. Molukkers moesten voor zichzelf zorgen. De woonoorden waar Molukkers tijdelijk zouden wonen met hun gezinnen, werden afgebroken. Barakken die overigens te klein waren (geworden) voor de grote gezinnen.

Op advies van Commissie Verwey Jonker bouwde Rijksdomeinen in de zestiger jaren in diverse gemeenten wijken voor de Molukse gezinnen. In Zevenaar werd in de P.C. Hooftstraat 35 woningen voor Molukse gezinnen gebouwd. November 1961 zijn de eerste gezinnen naar Zevenaar gekomen, vele gezinnen in Zevenaar kwamen uit woonoorden in Ommen, Groesbeek, Pietersberg, Echt, Nistelrode en Arnhem.

Wie kan ons hier beter over vertellen dan de heer John Letsoin, ervaringsdeskundige en belangenbehartiger van de Molukse gemeenschap.  Hij was in Zevenaar Raadslid en Statenlid in de provincie Gelderland.

De eerste lezing is op 3 maart in Zevenaar, bij zalencentrum Staring, Grietakkers 3

De tweede is op 5 maart in Giesbeek, in  Kulturhus De Brede Blik, Kerkstraat 72,

Op beide avonden is de zaal om 19.00 open en de lezing begint om 19.30 Voor leden is toegang gratis, niet-leden  betalen €4,-.

 

  BoekKL02

  BoekKL03 

 

spoorzev.75
 Copyright © 2019 De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar
bvd