Pastoor Jacob Valick (circa 1515 - circa 1572) uit Groessen leefde in een tijd van immense politieke, sociale, culturele en religieuze veranderingen. Op sommige punten (bijvoorbeeld in zijn nadruk op per-soonlijke vroomheid en in zijn verzet tegen magische praktijken) ging hij voorzichtig de drempel naar de nieuwe tijd over. Op andere punten (bijvoorbeeld in zijn trouw blijven aan allerlei kerkelijke rituelen) was hij nog iemand van het oude stempel.
Van Vallick zijn twee geschriften bewaard gebleven: Der Kerkenboeck tho Groessen en Tooveren, wat dat voor een werc is. Het eerste geeft een beeld van het leven in een plattelandsparochie in de zestiende eeuw. Het tweede is van betekenis in de strijd tegen heksenwaan.
Beide geschriften spelen een centrale rol in deze studie. Tooveren werd vooral bekend door de kritiek van Johannes Wier (circa 1515 –1588), de befaamde hofarts van hertog Willem V van Kleef, Gulik en Berg die als één van de eersten protesteerde tegen de heksenvervolgingen en geldt als een grondlegger van de psychiatrie en mensenrechtenverdediger avant la lettre.