Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info

OSN 2020-01

Chirurgijn Gerard ten Haaff een vrijwel vergeten Zevenaarder:

Leen den Besten

Carel de Nerée tot Babberich Het korte leven van een artistieke polderdecadent:

Ernest Stender

Download

Een brief uit Canada:

Henk Wenting

Nieuw wapen voor Zevenaar:

Leen den Besten

2020: Maak van het leven zelf een kunstwerk – aldus Carel de Nerée tot Babberich. Een mooi motto om dit nieuwe jaar te beginnen!

OSN begint met de geschiedenis van de ‘heelkunde’ waarbij de Zevenaarse Gerard ten Haaff als voorbeeld genomen wordt. Hij leert het vak van ‘chirurgijn’ in Den Haag rond 1720. Vooral praktische ervaring (ja zo kan je het noemen; heel veel gewonde soldaten op het slagveld) doet hij op in de oorlogen die toen rond de Zuidelijke Nederlanden gevoerd werden (1745-1747) waarna hij na omzwervingen uiteindelijk in het Rotterdam Gasthuis les gaat geven. Op de kaft van deze OSN zie u een aderlating zoals die toentertijd verricht werd.

Ernest Stender beschrijft het korte en decadente leven van Carel de Nerée tot Babberich. Hij sterft op 29-jarige leeftijd aan de gevolgen van tbc. Van ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Madrid tot flamboyante kunstenaar / tekenaar die onder andere het boek Extaze van Louis Couperus van illustraties heeft voorzien. Enkele voorbeelden van zijn tekeningen ook op de achterkaft. Het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem hee? enkele werken van hem.

Vervolgens een brief van een verre fan van het Old Senders Ni-js. Henk Wentink leidt deze fanmail in. De gemeente Zevenaar heeft een nieuw wapen! Leen den Besten legt uit hoe dat nieuwe wapen eruitziet met een historische terugblik op de wapens van alle gemeenten waaruit de gemeente Zevenaar bestaat.

Veel leesplezier.