Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info

OSN 2021-03

Zevenaar 75 jaar in vrijheid onderweg (2)

Leen den Besten

Aardappelziekte in de Liemers 1845

Theo Salemink

Download

Huis Halsaf:

Herman Teunissen en Ernest Stender

Pantserversperringen

Ernest Sparenburg

In Old Senders Ni-js 2020-2 schetste Leen den Besten welke weg we zijn gegaan in de afgelopen 75 jaar. In het vervolg hierop schetst hij waar we nu staan en geeft daarbij enkele markeringspunten aan. Ook stelt hij zich de vraag hoe we verder gaan. De impact van de huidige economische orde op de aarde, de biodiversiteit, het klimaat en dus ook op de toekomst van de mensheid is dramatisch en bedreigend. We kunnen niet doorgaan met het grenzen overschrijden ten koste van een menswaardig bestaan en de draagkracht van de planeet. Het antwoord op de vraag hoe we verder willen gaan is aan ieder persoonlijk en aan de mensheid als geheel. Hierbij geldt dat wie meer heeft en meer kan meer verantwoordelijkheid heeft, aldus Den Besten.

Theo Salemink vertelt over de aardappelziekte die in 1845 de Liemers trof en die grote gevolgen had voor vooral boeren en dagloners.

Herman Teunissen en Ernest Stender zelf en de historische buitenplaats Huis te Babberich, ook Halsaf genoemd, in het zonnetje.

Ernest Sparenburg vertelt naar aanleiding van een foto in het boek Zevenaar in beeld over jeugdherinneringen aan de bevrijding. Naar aanleiding van het artikel van Marcel Pelgrom in OSN 2020-2 vertelt hij over de plaats van het distributiekantoor. Marcel op zijn beurt geeft nog een kleine aanvulling op zijn verhaal. Rie Kramer-Janssen meldt een correctie.