Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info

OSN 2021-04

Lotgevallen van de parochie en kerk in Giesbeek

Leen den Besten

Aover plat gespraoke

Antoon Berentsen

Jan van der Schilden is één van de

Vrijwilligers.

 

Bijna aan het eind van 2021 wederom interessante bijdragen in Old Senders Ni-js. Leen den Besten vertelt over de historie van de Sint-Martinuskerk in Giesbeek. Hermannus Deurvorst, pastoor van 1772 tot 1807, verzocht de Staten van Gelre en van het graafschap Zutphen een nieuwe kerk in Giesbeek te mogen bouwen. Dat gaf wat roering in Lathum: de rooms-katholieken aldaar protesteerden. Zij wilden de te bouwen kerk in Lathum.

Op 6 mei 1904 werd Reinier Slinger pastoor. Naar hem is achter de kerk een straat in Giesbeek vernoemd: Pastoor Slingerstraat. Hij gaf zijn broer, die architect was, opdracht een ontwerp te maken voor de bouw van een kerk. De kerk kwam er en werd op 3 juni in 1909 ingewijd. Slinger verdedigde het celibaat: “De kerk leert, dat, wie vrijwillig den ongehuwden levensstaat verkiest omwille van God, hij den hoogstens levensstaat verkozen heeft.” De auteur beschrijft hoe 112 jaar later de teloorgang van de kerk werd ingezet, of zoals dat heet aan de eredienst werd onttrokken. Wat er met het kerkgebouw moet gebeuren blijft ongewis. Sinds september staat het te koop. Een bottleneck hierbij is de verzakking van het gebouw.

Antoon Berentsen herinnert ons aan de Werkgroep Dialect van CVZ, die in 2011 het dialectboek Zaenderse Proat van A tot Z realiseerde. “De samenstellers moesten later in de tijd opnieuw met het boek aan het werk omdat het digitaliseringsproject onder leiding van hoogleraar Nicoline van der Sijs voor alle dialectwoordenboeken in gang werd gezet. Zoveel mogelijk zullen dialectwoordenboeken digitaal beschikbaar komen.” We zullen daar ongetwijfeld nog meer van horen!

Ab Hendriks heeft tenslotte Jan van der Schilden geïnterviewd. Jan vertelt hierin over zijn ervaringen met de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar. U kent hem vast wel door zijn inzet voor de plaatjesruilactie van de Jumboboeken en door de verkoop van boeken in ons boekwinkeltje in de voormalige winkelruimte van Fons & Jacintha Wenting aan de Marktstraat. De boekwinkel is tot en met 28 november open. U bent daar van harte welkom!