Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info

OSN 2023-04

Muurankers:

Leen den Besten

Dialect: klanken, woorden, emotie:

Leen den Besten

 

geendownload

€ 4,-

 

Het levensverhaal van Henk Huuskes:

Leen den Besten

Lezing: De archieven van het kadaster

Peter Donker

Voor de redactie is het iedere keer weer een uitdaging om schrijvers voor artikelen te vinden en als dit niet lukt deze zelf te schrijven. Naast de logische geschiedenisverhalen wil de redactie graag onderwerpen uit uiteenlopende terreinen aan bod laten komen. In dit nummer is Leen den Besten daar goed in geslaagd. Na het lezen van zijn artikel over muurankers loop je nooit meer onbevangen door de stad en probeer je de diverse gevels in Zevenaar en andere oudere steden te ‘lezen’.

Tussen ‘A'j plat kunt praoten, mo'j u't nie laoten’, aldus Normaal-zanger Benny Jolink versus ‘Anderen kennen dit zelfbedwang niet; het zijn de onbeschaafden’ van frater Victor van Nispen liggen een paar eeuwen. De wereld verandert, taal verandert en ook meningen en inzichten daaromtrent veranderen. Een tweede taal leer je het best als je je moedertaal goed beheerst. Waarom zou die moedertaal niet je plaatselijke dialect zijn? De diverse meningen komen aan bod in het tweede artikel en ook het mooie resultaat in de vorm van gedichten en liedjes in het dialect.

Henk Huuskes uit Giesbeek heeft zijn levensverhaal laten optekenen in het boek Bouwen zonder bestek. Geboren in 1931, als zoon van een kleine boer (met drie melkkoeien, een geit en enkele varkens) en dagloner heeft hij vele herinneringen opgehaald. Zo’n levensverhaal zit vol met – als dan niet juist onthouden - herinneringen, de eigen interpretatie van gebeurtenissen en mogelijk de sfeer waarin in een kleine gemeenschap de wereldgebeurtenissen werden gevoeld.

Voor 2024 staat weer een aantal lezingen op de rol. De lezingen waren in het verleden vrijwel altijd zeer de moeite waard. Ook de komende lezing wekt veel verwachtingen gezien de deskundigheid van de inleider.